בחירת דוד שמש

דוד השמש שלכם נתפס, לעיתים, כמו משהו טבעי לחלוטין, אפילו מובן מאליו. הוא שם, רק צריך להדליק אותו או לחכות ליום שמש חם - וזהו. יש מים חמים והכל בסדר. מתי העניינים מקבלים תפנית מסעירה? נכון, כאשר הדוד מפסיק לעבוד. אז, אנחנו פתאום נזכרים שזה לא כל כך מובן מאליו. זהו הרגע בו אנחנו מתחילים לדאוג.

אבל, לא צריך לדאוג כל כך הרבה. דודי שמש הם אמצעי חימום כל כך נפוצים, שבתוך כמה דקות תוכלו למצוא בסמוך לבית את האדם לו אתם זקוקים יותר מכל - מתקין הדודים. ואם תדעו כיצד לבחור את הדוד שלכם, תצטרכו לקרוא לו שוב רק בעוד עשר שנים ויותר. ולכן, החלטנו לרכז כאן כמה טיפים חשובים לגבי בחירת דוד שמש חכמה.

כדאי לבחור בדוד איכותי

זהו אחד מהתחומים בהם למותג יש השפעה אדירה על המחיר. לעיתים, המחירים יהיו כפולים ואפילו למעלה מזה, בין הדוד הפשוט והזול לבין דוד של החברות המובילות בשוק. אבל, יש לכך סיבה אחת בלבד: דוד של המותגים הגדולים הוא הדוד האיכותי ביותר שיש, שיחזיק תקופה ארוכה ולא יתקלקל. וזה הדוד שכדאי לכם לרכוש.

אלו כמה מהיצרנים המובילים בישראל:

כרומגן דודי שמש
אמקור
אור הטבע
ראנד

ויש כמובן עוד...

דוד שמש איכותי מיוצר, פשוט מאוד, מחומרים איכותיים יותר. הוא לא יחליד, הוא יציע חומר בידוד אמין ואיכותי, יכלול חלקים עמידים ויהיה אמין מאוד. כדאי לכם להתעקש על העניין הזה, גם אם מדובר בדוד יקר יותר.

הנפח כן קובע

עוד אחד מהדברים שמשפיעים יותר מכל על המחיר של הדוד שלכם - ולעיתים גם על העמידות שלו - הוא הנפח של הדוד. ישנם כמה נפחים, החל ב-80 ליטרים וכלה ב-200 ליטרים, שזה דוד ענק ומאסיבי במיוחד.

כיצד תדעו איזה גודל של דוד כדאי לכם לרכוש? מסתבר שישנו מפתח לחישוב העניין, שמתבסס על כך שכל אדם צורך בערך 30 ליטרים של מים חמים מידי יום. את המספר הזה כופלים במספר הנפשות בבית - ומקבלים את גודל הדוד (בהנחה הסבירה לפיה כל אדם מקלח פעם אחת ביום בדרך כלל, ולא יותר).

חשוב שתדעו כי שימוש בדוד שאינו מתאים לצרכי הדיירים עשוי לפגוע באיכות החיים בבית ולקצר את חייו. מצד אחד, דוד קטן יותר פשוט יגרום לכך שהמים ייגמרו מהר יותר ותצטרכו להשאיר את החמם דולק זמן רב יותר. דוד גדול מידי יביא לפחות מים חמים בתוך הדוד, שעלולים 'לשבת' בתוכו ללא מעש במשך שעות ארוכות. כל אלו, יכולים להשפיע מאוד גם על כושר החימום של הדוד עצמו.

מבנה דוד שמש קלאסי עם קולטן קליטת שמש

מקור: Arsel Ozgurdal / sxc.hu

התכוננו לשינוי במחיר בהתאם למקום בו מותקן הדוד

תתפלאו, אבל גם הגג שעליו מותקן הדוד ישפיע על המחיר. כאשר מדובר בדוד חשמל, הבעיה פשוטה הרבה יותר, משום שאין שום צורך להתקין את הדוד על הגג ואפשר לשים אותו בתוך הבית, או ממש מחוץ לחלון במרפסת השירות.

כאשר מדובר בדוד שמש, הגג הוא המקום היחיד בו אפשר לשים אותו, משום שאז הוא יקלוט כמות גדולה יותר של שמש. אבל, יש הבדל בין גג בטון שטוח, לבין גג רעפים. האחרון, יעלה את מחיר ההתקנה בצורה משמעותית למדי.

מדוע? משום שגג הבטון יציב ועמיד בפני משקל רב, באופן טבעי. כך, המתקין מסתכן פחות במהלך עבודתו. כאשר מדובר בגג רעפים, אותם מחזיקות לרוב קורות עץ בלבד, המתקין מסתכן באפשרות 'לצנוח' פנימה, אל הגג, אם הקורות לא יעמדו בעומס. והפיתרון? יש היום לא מעט בתים שבהם ישנו גג רעפים, לצד שטחים בהם הגג הוא בטון שטוח. את הדוד התקינו כמובן על הבטון, ולא תהיה בעיה.

הקולטנים

הזכרנו את כושר קליטת השמש של הדוד, והוא תלוי בעיקר בקולטנים כמובן - לוחות הזכוכית או הפלסטיק שמאפשרים את אגירת אנרגית השמש והשימוש בה כדי לחמם את המים. וכדי שזה יקרה בצורה הטובה ביותר, חשוב לדעת איפה להתקין אותם.

יש כאן כלל חשוב אחד בלבד: הפנו את הקולטנים כמה שיותר לכיוון דרום. לא תמיד זה אפשרי, ולכן גם דרום מזרח או דרום מערב יהיו בהחלט סבירים. מדוע זה חשוב כל כך? משום שהשמש מבלה את החלק הגדול ביותר של היום בדרום ולכן, הקולטנים יפיקו ממנה את המיטב בצורה הזו. יש לכך סיבה נלווית נוספת: מאחר והשמש נוטה תמיד לכיוון דרום, למעט עם הזריחה ועם השקיעה, ישנו סיכוי קטן יותר שצל כלשהו שמגיע מהגג יסתיר את הקולטנים. הם יקבלו בצורה הזו את הכמות הגדולה ביותר של אנרגית שמש.

מה מביא איתו מתקין דודים כחלק מההתקנה?

זה תלוי מאוד במתקין עצמו. בגדול, הוא אמור לכלול במחיר ההתקנה את הצנרת המתאימה, את המעמד לדוד, שסתום פורק לחוץ ושסתום אל חזור. חשוב לדעת שבדרך כלל המתקינים ההוגנים יכללו בהצעת המחיר שלהם גם פירוק של הדוד הישן (אם יש), הובלה של הדוד החדש, הורדה של הישן והעלאה של החדש אל הגג.

אבל, לא תמיד זה כך ולכן חשוב לשאול בתחילת הדרך, עוד במהלך ההזמנה, מה כוללת ההתקנה. אחרת, אתם עלולים למצוא אתם עצמכם במחיר סופי גבוה בהרבה ממה שהיה בתחילת הדרך. ואגב, מחיר הקולטנים והתקנתם לא כלול בהתקנת הדוד. התקנה של דוד וקולטנים יחד יכולה להגיע גם ליותר מ-2,500 שקלים (לפי מחירון דודי השמש של zap דפי זהב).

דוד עם תוספות

כמובן שלכל דוד אפשר להוסיף כמה עזרים ותוספות, שיהפכו את השימוש בו לנוח ומתקדם יותר מהדוד הבסיסי. אלו שניים מהחידושים המבוקשים ביותר כיום בשוק דודי השמש:

  • חמם מהיר - אמצעי שהופך את תהליך החימום של המים בדוד למהיר הרבה יותר
  • מרכך אבנית - ה'מחלה' של המים החמים בישראל היא האבנית. היום, אפשר להוסיף לדוד מסנן מיוחד, שימנע את הצטברותה.

אל תשכחו שהתוספים הללו הם תוספי רשות בלבד, שיעלו כסף נוסף בלי קשר להתקנה עצמה. אלו תוספים שאותם המתקין לא חייב לכלול בהתקנה הבסיסית ואף יותר מזה: אם הם אכן יכללו במחיר ההזמנה, דעו שזכיתם למבצע מפנק.

עצה אחרונה לסיום...

אם אתם רוצים לחסוך עוד קצת בכסף, מומלץ שלא להזין את הדוד החדש במהלך החורף. בתקופה זו, מן הסתם, מתקיני הדודים הכי עסוקים (משום שגם הדודים עצמם 'עסוקים' בחימום המים בימים הקרים ומתקלקלים יותר) ולכן כל התקנה תהיה יקרה יותר.

הבחירה שלנו: כרומגן דודי שמש

פתרונות דודי שמש מבית כרומגן

מחפשים המלצות נוספות? בקרו באתר האינטרנט של zap דפי זהב וקבלו חוות דעת של גולשים על חברות לייצור והתקנת דודי שמש בארץ.