בחירת מקלחון - כיצד לבחור מקלחונים לבית

בשל המחסור החמור במים במדינה, החל השימוש באמבטיות להיות פחות ופחות נפוץ, ובו בזמן עולה בהתמדה השימוש במקלחת. המקלחת הינה צורת רחצה היוצרת בעיה קטנה אחת - המים המותזים לכל עבר. מקלחון הוא מרחב מוגן, עשוי זכוכית עבה, המאפשר להתקלח בעמידה תוך שמירת המים בתוך המקלחון.

על מנת למנוע רטיבות מיותרת בחדר האמבטיה, נהוג כיום להתקין מקלחון שימנע מן המים מלהיות מותזים אל ריצפת חדר האמבטיה בעת השטיפה. מקלחונים אלו מחליפים את וילונות הפלסטיק המסורתיים, אותם ניתן עדיין למצוא בחדרי אמבטיה רבים. עם זאת, אין ספק כי מקלחון מספק הגנה טובה הרבה יותר מרטיבות מאשר וילון אמבטיה מסורתי.

בשוק קיים כיום מבחר גדול של דגמים, יצרנים ואביזרים, מה שמקשה את בחירת המקלחון המתאים לנו ביותר. מאמר זה נועד לסייע לך בעת בחירת מקלחון שיתאים בדיוק לצרכיך.

מקלחון פינתי, חזיתי או אמבטיון

סוגי מקלחונים

סוגי מקלחונים

במקרים בהם המקלחת מותקנת בפינת חדר האמבטיה, נהוג להתקין מקלחון פינתי הסוגר את פינת החדר בתשעים מעלות, כך שנוצר ריבוע או מלבן בו שני קירות של החדר ושני קירות זכוכית. שתי הדלתות נסגרות אל פינת המקלחון, ונצמדות אחת אל השניה באמצעות מגנט. פורמט זה הוא הפורמט הפופולרי ביותר כיום בעת התקנת מקלחון.

רוב המקלחונים הפינתיים מגיעים כיום עם דלתות פתיחה, ולכן יש צורך במדידה מדוייקת בכדי לוודא כי דלתות המקלחון אינן פוגעות במשהו בעת פתיחתן. במידה וקיימת בעיה, ניתן לבחור במקלחון פינתי עם דלתות הזזה, שבו הדלתות נעות על מסילה ונסגרות לכיוון פינת המקלחון.

בנוסף לפורמט הפשוט, מקלחון פינתי יכול לבוא גם בפורמט מעוגל, כך שבמקום שני קירות זכוכית יש קיר זכוכית אחד היוצר רבע מעגל. גירסה נוספת של המקלחון הפינתי היא המקלחון הקטום, בו הפינה של המקלחון קטומה (כאילו חתוכה), מה שמקטין את גודל המקלחון, והופך אותו לאידאלי במקומות בהם חדר המקלחת קטן מאד, כמו לדוגמא בצימרים.

במקרים בהם קיימת בחדר האמבטיה נישה התחומה בין שלושה קירות, ניתן להתקין מקלחון חזיתי הכולל רק קיר זכוכית אחד.

אמבטיון הוא מעין מקלחון חזיתי המגן על אמבטיה המוגנת משלושת הצדדים האחרים בקירות.

מסילות או צירים

מגנט במקלחון פינתי

איטום באמצעות מגנט במקלחון פינתי

בעבר נבנו רוב המקלחונים עם מסילות עליהן החליקו דלתות המקלחון, מאחר ושיטת עבודה זו מאפשרת אטימה טובה יותר מפני יציאת מים מן המקלחון. הבעיה עם מסילות אלה הייתה הצטברות של לכלוך ואבנית במסילות, מאחר ואלה היו קשות לניקוי. מסיבה זו כיום נהוג פחות ופחות להשתמש במסילות באופן כללי, ויותר ויותר מקלחונים מגיעים עם צירים המאפשרים פתיחה של דלתות המקלחון, בדרך כלל כלפי חוץ, ומאחר ואין מסילות על הריצפה הופך הניקוי לקל הרבה יותר.

החסרון הגדול של צירים הוא בכך שהם דורשים אזור אליו יפתחו דלתות המקלחון, כך שאם מדובר בחדר אמבטיה קטן, עלולה לעיתים להיווצר בעיה עם הכיור או ארונות האמבטיה.

זכוכית

זכוכית מקלחון

סוגי זכוכיות למקלחון

השאלה הראשונה אותה צריך לשאול בעת בחירת זכוכית למקלחון היא עובי הזכוכית. זכוכיות למקלחון מגיעות בדרך כלל בעוביים של 4, 6 ו-8 מ"מ. בדרך כלל הזכוכית שתהיה המתאימה ביותר היא זכוכית בעובי 6 מ"מ. זכוכית עבה עשויה להיות כבדה מדי, ולהקשות על תפעול המקלחון, וזכוכית דקה מדי עשויה להיות שבירה יותר.

על זכוכית המקלחון להיות זכוכית מחוסמת, כך שבמקרה של מכה או נפילה מתרסקת הזכוכית לאלפי רסיסים קטנים, מה שמקטין את סכנת שברי הזכוכית. החל מאוגוסט 2006 מחייב התקן הישראלי כי בכל מקלחון הנמכר בארץ יעשה שימוש בזכוכית בטיחותית בלבד, כלומר בזכוכית מחוסמת או בזכוכית רבודה. בעת בחירת מקלחון, יש לודא כי הוא נושא תו תקן ישראלי.

לגבי מראה הזכוכית, ישנן מספר שאלות אותן עליך לשאול את עצמך בעת בחירת זכוכית למקלחון. השאלה הראשונה היא האם על הזכוכית להיות אטומה או שקופה? זכוכית אטומה יוצרת אווירת פרטיות בתוך המקלחון, אך מן הצד השני גורמת לחדר להראות קטן יותר.

במידה ובחרת בזכוכית אטומה, ניתן לבחור בזכוכית עם דוגמא או ללא דוגמא. את הדוגמאות על הזכוכית ניתן ליצור באמצעות התזות, צריבות או הדפסה קראמית. בדוגמאות הפשוטות הן דוגמאות החוזרות על עצמן, היוצרות לזכוכית מראה מחוספס. הדוגמאות המסובכות יותר יכולות להכיל ממש ציורים המותזים על גבי הזכוכית.

במידה ובחרת בזכוכית שקופה, ניתן לקבל אותה בצבעים שונים, כגון ירוק, אפור, זרונזה כחול ועוד. בצורה זו ניתן להתאים את צבע המקלחון לצבעי חדר האמבטיה.

מקלחון עם אגנית אם בלי?

שתי האופציות העיקריות העומדות בפנינו בעת בחירת מקלחון הן יצירת שיפוע בתוך המקלחון או הנחת אגנית בבסיס המקלחון.

יצירת שיפוע קרמיקה בתוך המקלחון היא האופציה המועדפת כיום על פי רוב. אופציה זו מאפשרת שמירה על העיצוב מאחר והשיפוע נראה המשך ישיר של ריצפת חדר האמבטיה. מאחר וכיום רוב דלתות המקלחונים הינן דלתות נפתחות, אז נהוג למקם מגבים בנקודת המפגש בין הדלת לריצפה, כך שבעת סגירת הדלת המים שעל הריצפה נגרפים על ידי המגבים אל תוך המקלחת. עם זאת, במידה והשיפוע הקיים אינו תלול מספיק, המים עלולים לזרום אל מחוץ למקלחת ולהציף את חדר האמבטיה, במיוחד במצב בו הניקוז אינו טוב.

אגנית

אגנית למקלחת

במידה והשיפוע אינו מספיק (כגון בבתים ישנים בהן הצנרת בקו גבוה), ניתן למקם אגנית בבסיס המקלחון, שתכלול הגבהה בשולי האגנית שתמנע מן המים מלצאת משטח המקלחון. ברירה זו דורשת בדרך כלל אגנית בצבע שונה מצבע הריצפה, ואני באופן אישי מעדיף את אופציית השיפוע מאחר ולאגניות יש נטיה לצבור לכלוך ועובש, והנקיון שלהן קשה יותר.

מידות

אחת השגיאות אותה אנו עושים לעיתים הוא התקנה של מקלחון קטן מדי, מה שהופך את חווית המקלחת לצפופה ובלתי נעימה, במיוחד אם התנועה בתוך המקלחת כרוכה בפגיעה בברז או בקירות המקלחון. הגדלים הסטנדרטיים הם 80x80 או 90x90, ועבור גדלים אלו ניתן לעיתים קרובות למצוא מבצעים מיוחדים. גדלים שאינם סטנדרטיים יכולים להעלות את מחיר המקלחון, אך חשוב לדעת כי ניתן להזמין כל מידה. בכל מקרה, חשוב שהמקלחון יהיה בדיוק בגודל של האזור המשופע על הריצפה או בדיוק בגודל האגנית.

מבחינת גובה המקלחון, המקלחונים הסטנדרטיים הם בגובה של בין 180 ל-190 ס"מ.

רוחב פתח המקלחון

שגיאה נפוצה מאד בעת התקנת מקלחון היא בחירת רוחב פתח גדול מדי או קטן מדי. רוחב קטן מדי יהפוך את הכניס והיציאה מן המקלחון לבלתי נעימים. רוחב רכב מדי יגרום לסירבול בפתיחה והסגירה של דלתות המקלחון. אני באופן אישי מצאתי כי במקלחון פינתי עדיף להשתמש בשני קירות שחציים קבוע וחציים נפתח,