בחירת שלט אוניברסלי - Universal Remote Control

שלט רחוק אוניברסלי Logitech Harmony

שלט רחוק אוניברסלי

Logitech Harmony 1000

אם אתם חובבי קולנוע ביתי כמוני, אז ודאי אתם מכירים את ערימת השלטים המונחת בדרך כלל לפניכם על השולחן בסלון. שלט רחוק לטלוויזיה, שלט ל-DVD, עוד שלט לכבלים / לווין, שלט לרסיבר, ואם אתם ממש חובבי קולנוע ביתי אז גם שלט לנגן המדיה. אצל הוותיקים ביננו יש לפעמים גם שלט של מכשיר הוידאו הישן, והיד עוד נטוייה. כמות שלטים זו הופכת את השליטה במערכת למסורבלת ומעצבנת, ובכדי לבצע פעולה פשוטה כמו מעבר מצפייה בטלוויזיה לצפייה בסרט ב-DVD לעיתים נדרשים שלושה שלטים שונים! אם כאשר מגיע בייביסטר אתם מבלים יותר זמן בלהסביר כיצד לטפל בשלטים מאשר כיצד לטפל בילד, אז בחירת שלט אוניברסלי עבור מערכת הקולנוע הביתית שלכם היא צעד בלתי נמנע.

שלט רחוק אוניברסלי הוא שלט רחוק בודד המאפשר שליטה בכל מכשירי הוידיאו והאודיו שלך משלט אחד, ואת שאר השלטים ניתן לאחסן במגירה לעד. עם זאת, יתכן כי עדיין תאלצו להשתמש בשלטים הישנים עבור פונקציות ייחודיות, מאחר ויתכן כי השלט שלכם אכן ידע לבצע את רוב הפעולות אותן ידע השלט הישן לבצע, אך לא את כולן. לדוגמא, במקרה בו השלט האוניברסלי שלך שולט על הרסיבר, הוא עלול לא לדעת כיצד לשלוט בפונקציות הסראונד המתקדמות ברסיבר, ולשם כך עדיין ידרש השלט הישן.

מגוון מכשירים נשלטים

הגורם הראשון המשפיע על בחירת שלט אוניברסלי הוא כמובן מגוון המכשירים בהם השלט יכול לשלוט. מספיק שיש לך בבית מכשיר אחד איתו השלט האוניברסלי לא יודע לתקשר, וכבר הנוחות של השימוש בשלט אוניברסלי תרד בצורה משמעותית! לכן, לפני שרצים לקנות שלט אוניברסלי בחנות, כדאי להכין רשימה של המכשירים בהם תרצו לשלוט, כולל שם היצרן ומספר הדגם של כל מכשיר. ברוב המקרים השלט מגיע עם רשימת יצרנים ודגמים מוגדרת מראש בהם הוא יודע לשלוט.

בנושא זה חשוב לדעת כי קיימים שלטים היודעים לקבל עדכונים דרך תוכנה מיוחדת המקבלת עידכונים דרך האינטרנט, כמו לדוגמא סידרת Harmony של חברת Logitech. שיטת עבודה זו מאפשרת עידכון של השלט גם במכשירים חדשים היוצאים לאחר רכישת השלט, ולכן תכונה זו הינה משמעותית מאד בעת בחירת שלט אוניברסלי.

דרך נוספת לקבל עדכונים לתוך השלט היא על-ידי שימוש בשלט בעל יכולת למידה. שלט מסוג זה ידע "לקרוא" שלט אחר המכוון אליו, ולהבין כיצד לדבר אל רכיב חדש. בצורה זו ניתן יהיה "ללמד" את השלט כיצד לעבוד עם רכיבים חדשים במערכת הקולנוע הביתית שלך.

בשלטים המתקדמים יותר קיימת אפילו אפשרות לשלוט בדברים כגון תאורה או תריסים חשמליים מתוך השלט, מה שהופך את השלט למרכז שליטה של בית חכם.

נוחות ביד

לצורה של השלט בו תבחרו יש חשיבות רבה מאחר והיא תכתיב את נוחות החזקת השלט ביד. שלט גדול מדי יהיה קשה להחזקה ביד אחת, ויצריך שימוש בשתי ידיים. מצד שני שלט גדול יכול להיות ברור יותר וקריא יותר משלט קטן, ולכן צריך לבחור באיזה כיוון ברצונך ללכת - נוח וקטן או ברור וגדול.

תצוגת LCD

שלטים רבים כיום כוללים בתוכם תצוגת LCD משתנה, המאפשרת לשלט להציג למשתמש מידע אודות הפעולות אותן הוא מבצע.

במקרים רבים תצוגת ה-LCD של השלט הינה תצוגת מגע המאפשרת למשתמש ללחוץ על כפתורים המופיעים בתצוגה, מה שמאפשר גמישות רבה מאד בכפתורים המוצגים למשתמש. עם זאת, שימוש בתצוגת מגע אינו פשוט ונוח כמו שימוש בכפתורים רגילים, והוא דורש עדינות ודיוק רבים יותר. בנוסף, מסכי מגע דורשים מהמשתמש להביט בשלט בעת השימוש בו, ולא מאפשרים שימוש "עיוור" בשלט. בתצוגת LCD קטנה יהיו גם הכפתורים קטנים, מה שעשוי להפוך את השימוש בהם לקשה עוד יותר.

אני מוכרח לומר כי בתחילה חשבתי שבחירת שלט רחוק אוניברסלי עם תצוגת LCD גדולה היא הבחירה הטובה ביותר, אך עם הזמן גיליתי שלפחות עבורי, דווקא לחצנים רגילים הם הנוחים ביותר לעבודה, בליווי מסך LCD קטן שבכל זאת נותן רמה מסויימת של גמישות.

אוטומציה

לשלטים המתקדמים הקיימים כיום בשוק קיימות יכולות יצירת מאקרו (Macro), שהיא בעצם היכולת לבצע מספר פעולות בלחיצת כפתור אחת. לדוגמא: הפעלת הטלוויזיה, העברת הערוץ ל-HDMI, הפעלת הרסיבר, העברת הרסיר לערוץ DVD, הפעלת ה-DVD, וכל אלו בלחיצת כפתור אחת. כמובן שבצורה זו ניתן לחסוך זמן רב ולפשט מאד את השימוש בשלט.

שליטת רדיו - שליטה ללא קו ראייה

רוב המכשירים הנמכרים כיום (מכשירי DVD, רסיברים, טלוויזיות וכו') נשלטים באמצעות גלי אינפרה אדום (IR), שיטה המחייבת קו ראייה בין השלט לבין המכשיר. רוב השלטים האוניברסליים משתמשים גם הם בשיטה זו כאשר הם מעבירים פקודות אל המכשירים השונים. כיום קיימים שלטים חדשניים המאפשרים שליטה במכשירים באמצעות גלי רדיו, מה שמאפשר שימוש בשלט בלי שצריך "להצביע" עם השליט על המכשיר עליו רוצים לשלוט או אפילו לראות את המכשיר. שליטה מסוג זה ידועה בשם שליטת RF (ראשי תיבות של radio frequency).

במכשירים מסוג RF יש יחידה נוספת הממוקמת בסמוך למכשירים, ובה אנטנה הקולטת את הפקודות מן השלט. מן היחידה הנוספת יוצאים כבלים שבקצה שלהם יחידות אינפרה אדום קטנות המקרינות את הפקודות ישירות אל עינית ה-IR של המכשירים השונים.

סוללה רגילה או נטענת

שלטים אוניברסליים פשוטים יופעלו בדרך כלל על-ידי סוללות AA (סוללות אצבע) רגילות שלאחר שימוש מסויים יגמרו. הבעיה העיקרית היא שעם התרוקנות הסוללה יש לעיתים צורך לתכנת את השלט מחדש, מה שיכול להיות מתסכל מאד. שלטים מתקדמים יותר מגיעים כיום עם עריסה בתוכה ניתן להניח את השלט ולטעון אותו. השלטים המתקדמים ביותר יכילו בתוכם רכיב זיכרון מסוג Flash שישמור את ההגדרות גם ללא מתח חשמלי. ולבסוף קיימת השיטה שהופכת את הכל לפשוט עוד יותר - שמירה של הנתונים של השלט על המחשב או אפילו באתר היצרן של השלט (כפי שהדבר נעשה בסדרת Harmony של לוגיטק).

שלטים המבוססים על סוללה נטענת עלולים להתגלות עם הזמן כבעייתיים, מאחר ועם הזמן משך הזמן שהסוללה מחזיקה מתקצרים, עד שלבסוף הסוללה אינה מתמלאת כלל.

ידידותיות לילדים

אם ילדים קטנים עומדים לעשות שימוש בשלט החדש, אז כדאי להתייחס לכך בעת בחירת שלט אוניברסלי, מאחר ושלטים שנועדו לילדים צריכים להיות עמידים יותר ופשוטים יותר להפעלה.

תאורה

קיימים שלטים רחוקים המגיעים עם תאורה אחורית בכפתורי השליטה, מה שמקל על השימוש בהם בתאורה נמוכה או בחושך. אמנם פונקציה זו יכולה להיות שימושית, אך אין היא משמעותית מאד בעת בחירת שלט אוניברסלי מאחר ולאחר זמן מה, רוב הפעילות שלנו עם השלט נעשית באמצעות חוש המישוש בכל מקרה.

מחיר

המחירים של שלט אוניברסלי שונים מאד ממוצר למוצר, והם נעים בין 30 ש"ח לשלט פשוט מאד למעל 12,000 ש"ח לשלטים המתקדמים ביותר. עם זאת, ניתן לקבל מוצר שבהחלט יספק בצורה טובה את הצרכים שלך גם בתחום הנמוך של הסקאלה, ובאזור של בין 800 ש"ח ל-1,600 ש"ח נמצאים כמה שלטים אוניברסליים מצויינים! בכל מקרה, אם כבר החלטתם לקנות שלט איכותי, אז לא כדאי לאפשר למחיר להיות הגורם המרכזי בעת בחירת שלט אוניברסלי המתאים בדיוק לצרכים שלך.