בחירת מסך טלוויזיה - מסכי LCD - מסכי פלזמה

Toshiba Regza LCD

מסך LCD בגודל 46 אינץ'

Toshiba 46XF356D

כיום כבר אין בתים רבים בהם אין מסך טלוויזיה, אך מצד שני לא כל אחד מקדיש זמן ומחשבה לצורך בחירת מסך טלוויזיה שיתאים לצרכים שלו. ברוב המקרים המחיר הוא השאלה המרכזית בעת בחירת המסך, אך כאשר מתחילים לחקור את הנושא, מגלים שהמחיר הוא רק קצה הקרחון. אז מהן השאלות אותן צריך לשאול בעת בחירת מסך טלוויזיה? במאמר זה אני אנסה לסקור את ההחלטות העיקריות העומדות בפניך בדרך אל המסך הנכסף.

יחס - מסך רחב או לא?

בעבר היו רוב הטלוויזיות בארץ ביחס בין רוחב לגובה של 4:3, כלומר שהגובה של המסך היה שלושה רבעים מן הרוחב שלו. כיום כל מסכי הטלוויזיה שנמכרים הם מסכים רחבים בהם היחס הוא 16:9, כלומר שהגובה של המסך הוא מעט יותר מחצי הרוחב שלו. כיום כל תוכניות הטלויזיה מצולמות עבור מסך רחב, אז אם עדיין יש לכם מסך רגיל, אז זה הזמן לתרום אותו למוזיאון הקרוב.

גודל

הגודל של מסך נמדד באינצ'ים, כאשר במסך של 32 אינץ' לדוגמא יהיה האלכסון של המסך באורך 32 אינץ'. כן, גודל המסך אינו מתייחס לאורך או לרוחב של המסך אלא לאורך האלכסון שלו מפינה אל פינה.

כדאי תמיד לזכור כי ככל שגודל המסך הולך וגדל, כך גדלה החשיבות של ההפרדה שלו, מאחר ובמסכים גדולים המשתמשים בהפרדה נמוכה התמונה נראית מגורענת (תופעה לה קוראים לעיתים פיקסליזציה), כלומר שרואים שהיא בנויה למעשה מנקודות.

הפרדה (רזולוציה)

HD Ready Full HD 1080 HD Ratio

כאשר אנו מביטים בתמונה המופיעה בטלוויזיה שלנו, היא מורכבת למעשה מנקודות רבות מאד שביחד מרכיבות את התמונה בה אנו צופים. ככל שמספר הנקודות מהן מורכבת התמונה הינו גדול יותר, כך התמונה שאנו רואים תהיה חדה וברורה יותר. עד לפני כמה שנים היו כל שידורי הטלוויזיה, הווידאו וה-DVD בפורמט SDTV בו התמונה מורכבת מ-576 שורות בלבד (פורמט PAL). בארצות הברית מורכבת התמונה אפילו מפחות שורות (480 שורות בלבד בפורמט NTSC). כיום חלק גדול משידורי הטלוויזיה ניתן לקליטה באמצעות ממיר המאפשר צפיה בערוצים המשדרים תמונה באיכות HD, שהן ראשי תיבות של High Definition, או בעברית "הפרדה גבוהה".

חשוב לזכור כי כדי לצפות בשידורים באיכות HD יש צורך בממיר התומך בשיטת שידור זו!

כיום קיימים שלושה פורמטים של HD המובדלים בינהם במספר השורות המוצג בכל פורמט. הפורמט הנמוך יותר מוצג עם 720 שורות, ומסכים המאפשרים צפיה בו נקראים מסכי HD Ready. הפורמט הגבוה יותר מוצג עם 1080 שורות, ומסכים המאפשרים צפיה בו נקראים מסכי Full HD. הפורמט הגבוה ביותר מוצג עם כ-4000 שורות, ומסכים המאפשרים צפיה בו נקראים מסכי 4K, או בשם המקצועי יותר מסכי 4K UHD.

ניתן להבין כי ההבדל הינו משמעותי ביותר בין מסך בהפרדה של 1024x768 (היוצרים 786,432 פיקסלים) לבין מסך המציג בהפרדה של 1920x1080 (היוצרים 2,073,600 פיקסלים) - פי 2.7 נקודות.

תכנים ב-HD או 4K

Yes HD HOT HD

כיום ניתן לקלוט שידורי HD של חברת יס ושל HOT בפורמט 1080i ב-50 הרץ (השידורים של יס היי דפינישן והוט HD). על מנת לקבל תמונה באיכות HD יש צורך בממיר מיוחד. חשוב לומר כי נכון לכתיבת שורות אלו (2019), רק תכנים מאד מצומצמים משודרים בפורמט 4K, הדורש ממיר מיוחד (לא מספיק ממיר HD רגיל!). סביר כי מצב זה ישתנה לאורך השנים, ולכן רכישת מכשיר התומך בפורמט זה הינה השקעה הגיונית.

חשוב לדעת כי מכשירי DVD רגילים אינם משדרים בפורמט HD. רק מכשירי DVD מסוג BlueRay (הפורמט החדש) מעבירים תמונה באיכות HD. כיום ניתן לרכוש גם מזרימדיה (Streamer) המאפשר שידור קבצי סרטים באיכות HD אל המסך, כאשר הפורמט הנפוץ ביותר עבור קבצי HD כיום הוא פורמט ה-MKV.

פלזמה או LCD?

ראשית, כדאי לומר כי הטלוויזיות העבות הרגילות (מסכי השפופרת) אותן הכרנו שנים רבות (מסכי CRT) כמעט ונעלמו מן העולם, ואין כיום סיבה טובה לקנות טלוויזיה מסוג זה, למרות אמינותם והעובדה כי הם מציגים תמונה באיכות שידור רגילה בצורה סבירה בהחלט. כיום השאלה היא בעיקר האם לבחור במסך מסוג פלזמה, מסך LCD או מסך LED, מאחר ואלה דקים, גדולים, מקרינים תמונה באיכות גבוהה, ועלותם הולכת ויורדת.

שתי הטכנולוגיות השולטות כיום בשוק מסכי הטלוויזיה הן הפלזמה וה-LCD. הבדלי תצוגה ותופעות מסוימות שאפיינו כל אחת מהטכנולוגיות הולכים ומטשטשים, ובמקרים מסוימים כבר לא רלוונטיים.

מסכי פלזמה הם בדרך כלל גדולים יותר, ובגדלים הגדולים (מעל 50 אינץ') הם שומרים על מחיר סביר ביחס למסכי LCD שמתייקרים בגדלים הגדולים יותר.

מבחינת איכות התמונה יספקו מסכי LCD איכות תמונה גבוהה גם בסביבה מוארת לעומת מסכי פלזמה שהתצוגה שלהם תיפגע במקרים של תאורה סביבתית, זאת בנוסף לכך שמסכי LCD מתאפיינים בהשתקפות נמוכה של תאורה מהמסך, כך שאור הפוגע במסך אינו מוחזר אל הצופה. במסכי פלזמה ההשתקפות היא בדרך כלל משמעותית יותר מאחר והם בדרך כלל מצופים בציפוי זכוכית מבריק, שבדרך כלל כולל פילטר מיוחד שמפחית את תופעת ההשתקפויות, אך לא לרמת מסכי ה-LCD.

[!center180x150]

נתון אותו מקובל לבחון בעת בדיקת ביצועי מסך הוא יחס הניגודיות, המציין את ההבדל בין החלק הבהיר ביותר של התמונה לחלק הכהה ביותר שלה. יחס הניגודיות במסך פלזמה גבוה בדרך כלל מזה של מסך LCD, מה שיאפשר עושר צבעים רב יותר ומראה טבעי יותר במיוחד בסצנות כהות, אך כיום מסכי ה-LCD עברו דרך ארוכה, והם כמעט משתווים למסכי הפלזמה מבחינה זאת.

תופעה האופיינית רק למסכי LCD היא מריחה של דמויות בעת תנועה מהירה, היוצרת מעין שובל בעקבות תנועת הדמות. תופעה זו נובעת ממשך הזמן שלוקח לצבעים בתמונה להתחלף, ומוגדרת כזמן תגובה של המסך. עם השנים הלכו זמני התגובה של מסכי LCD והתקצרו, וכיום ניתן למצוא מסכי LCD עם זמני תגובה קצרים עד כדי 6 אלפיות השנייה (ms) ואף פחות, מה שמונע את תופעת מריחת הצבע.

חסרון הקיים במסכי פלזמה הוא תופעת הצריבה בעת הקרנת תמונה סטטית לאורך זמן.