מים, כידוע לכולנו, הם המרכיב שבלעדיו אין חיים ולכן אנו מברכים על "גשמי ברכה" ועל חורף רווי משקעים באופן כללי. אך מן הצד השני, אנחנו יודעים שעלינו לגלות יראת כבוד ענקית ולחשוש מפני הנזקים שהמים עשויים להביא איתם לנכסינו במקרים בהם קיים בלאי או ליקוי מסוים במבנה שלנו, שפוגע באיטום המונע את חדירת המים לנכס.
הצפות או נזילות יכולות לגרום למבנים ותכולתם, נזקים עצומים שמרגע שהחלו להיווצר עשויים להתדרדר במהירות עד לגרימת הרס ליסודות המבנה ופגיעה אנושה במוצרי אלקטרוניקה וריהוט. בכל מצב של הצפה, נדרש שיקום נזקי מים באופן מיידי, וככל שהטיפול מתעכב המצב מחמיר.
מעבר לפגיעה ברכוש, יש לדליפות המים גם היבט בריאותי, שכן מים המצטברים בקירות/תקרה, הופכים עם הזמן לעובש/פטריה אשר עלולים להיות מסוכנים לנשימה.
הדרך היעילה ביותר לצמצום דרמטי של נזקי מים במבנים, היא התערבות מהירה ומקצועית אשר ניתן להשיג באמצעות מספר פעולות מפתח, עליהן נפרט בהרחבה בהמשך מאמר זה.
כאמור, הצפות ונזילות מים הן הסיוט של בעלי נדל"ן רבים (ושל חברות הביטוח) היות והן עשויות להגיח אל חיינו במהירות רבה ולהשפיע על המבנה ובעיקר על תכולתו, במהירות רבה! נזקי המים המשמעותיים ביותר, נגרמים לרוב בחורף בשל ימים סוערים וחדירת מי גשם למבנה לא אום דיו, פיצוצים בצנרת המים/ביוב ואף כתוצאה לא רצויה מתהליך כיבוי שריפה. הנזק במבנים, בא לידי ביטוי בעיקר במובן של פגיעה ביסודות הבית, בקירות/תקרה, אריחים ומרצפות, כמו גם בציוד ורכוש הקיימים בתוכו וגורם לשיבוש הפעילות במבנה ואף לעצירתה המלאה (מה שמתורגם במקרים לא מעטים, לנזקים כספיים ונפשיים חמורים).
אך במידה ותזהו את נזילת המים או ההצפה בזמן הקצר ביותר (על הדרכים למניעת הצפה בהמשך המאמר) ותתנו מענה טיפולי זריז למים בנכס (24 השעות הראשונות לזיהוי המפגע, הן קריטיות במיוחד עבור מניעת עובש וקורוזיה במבנה), כך תהיו במצב הרבה יותר טוב מבחינת מניעת נזקים למבנה בטווח הארוך ופגיעה ממשית בערכו.
אנו ממליצים לכם על נקיטה מיידית של הפעולות הבאות, לאחר זיהוי המפגע (אם נראה לכם שאינכם יכולים להתמודד עם הנזק שכבר נגרם למבנה ותכולתו, מהרו להזמין איש מקצוע ייעודי שיבצע עבורכם את רשימת הפעולות הנדרשות):
הכירו את הטכנולוגיה המהפכנית שהתחבבה גם חברות הביטוח השונות בישראל: מערכת למניעת הצפות. מערכות אלו יודעת להתריע בפניכם בזמן אמת (באמצעות אותות אלחוטיים שנשלחים למכשיר הטלפון חכם שלכם) על מקור דליפת המים, באמצעות גלאי ההצפה המוצבים ב"נקודות אסטרטגיות" בנכס (חדרי רחצה, מטבח, חדר השירות (היכן שמוצבת מכונת הכביסה והמייבש) ומשדרים למחשב המרכזי של המערכת ("הרכזת") אודות חריגה בגובה המים במבנה. בנוסף חלק מהמערכות הללו, יודעת לסגור לבדן את ברז המים הראשי בנכס ובכך למנוע את המשך הזרמת המים למבנה וגרימת הצפה הרסנית.
שימו לב, גם במקרה של התקנה ושימוש במערכת למניעת הצפות מים, סביר מאוד שתצטרכו לקרוא לאינסטלטור (באם אין ברשותכם את הידע המתאים בשרברבות), מנת שיפתור עבורכם את הבעיה שגרמה לנזילה, במידה והיא נובעת מפגם בצנרת ולא באיטום המבנה.
לסיכום:
נזקי מים בדרך מתרחשים בעקבות: תקלות ובלאי בצנרת הנכס (מערכת הזרמת המים ומערכת הביוב), סדקים ואיטום לא טוב בנכס ומזג אוויר סוער במיוחד.
לעתים מדובר בתהליך הקורה "יש מאין" מבחינת המהירות בה הוא מתרחש ולעיתים מדובר במשהו הדרגתי שיש לו סימנים מקדימים, לדוגמה: סימני רטיבות ראשוניים בתקרה או ברז מים מטפטף. בכל מקרה בו אתם מבחינים בנזילת מים בנכס שלכם, אל תתעלמו, היות והדבר הקריטי ביותר במניעת נזקי מים, הוא זמן ומהירות התגובה. בדקו אם אתם מזהים את מקור הנזילה ואת סיבתה ואם אתם יודעים כיצד לטפל במפגע, למשל באמצעות שיפור האיטום בפנים המבנה, עשו זאת במהירות כדי לשלול סיבות אחרות אפשריות לנזילה, למשל בעיה אקוטית באינסטלציה, אשר מחייבת קריאה לאיש מקצוע. באם הנזילה כבר התרחשה, בצעו (לבד או בעזרת איש מקצוע, בהתאם לסדר גודל הנזק ומשתנים נוספים הקשורים למסוגלותכם להתמודד עם השיקום) הרחיקו את התכולה היקרה מנכס ממקור המים ונקטו בפעולות למזעור הנזק – בהקדם האפשרי.
בכל מקרה, השתדלו לבטח את הנכס שלכם מפני נזקי הצפה- כולל צד שלישי (ייתכן והבנק יבקש זאת מכם כתנאי למתן המשכנתא). בכך תגנו על עצמכם מול כל הגורמים האפשריים במקרה של הצפה.
מהרו להודיע לחברת הביטוח על ההצפה ולא בדיעבד, כדי למנוע חילוקי דעות ומחלוקות עתידיים וכדי שהחברה תזמין עבורכם בעל מקצוע לטיפול בהצפה.
הצפת מים בחדר הרחצה? הנה מה שעושים