גינת תבלינים ביתית - כך תעשו את זה נכון

צמחי תבלין הם מה שהופך כל אוכל להרבה יותר ריחני וטעים. הם מתאימים לשדרוג של בישולים והוספת טעמים, ומשמשים גם להכנה של תה. בנוסף, צמחי התבלין נחשבים בחלקם גם לצמחי מרפא בעלי סגולות רפואיות של טיפול בדלקות, צינון ועוד.

גינת תבלינים היא לא רק שימושית מאוד כשמבשלים, אלא היא גם ריחנית מאוד ומוסיפה לבית אווירה כפרית ונעימה מעבר לכך יש לא מעט יתרונות לגידול תבלינים אורגניים בבית. בשביל ליצור גינת תבלינים לא חייבים גינה גדולה – אפשר לעשות זאת בכל מקום, גם ממש בתוך הבית.

 

מיקום הגינה

מיקום גינת התבלינים יכול להיות בכל אזור שתבחרו – כחלק מגינת הבית שלכם, אם יש לכם, ואם לא – ניתן למקם אותה במרפסת, על הגג וגם בתוך הבית. אחד הדברים הנפלאים בצמחי תבלין, הוא הנגישות והגמישות שלהם, וכן יכולת ההסתגלות שלהם כמעט לכל מקום ולכל מזג אוויר. עם זאת, כדי ליהנות מצמחי תבלין רעננים שימשיכו לצמוח למשך תקופה ארוכה, כדי להקפיד על תנאי גידול נאותים, בהתאם למיקום בו החלטתם לגדל את הצמחים. לפניכם מספר אפשרויות וטיפים מתאימים.

 

גינה בתוך הבית

רוב צמחי התבלין זקוקים לשילוב בין מים, אור ולחות, ולכן כדאי להעמיד אותם בקרבת חלון הפונה לשמש – ולדאוג לסובב את העציץ מדי יום על מנת שיקבל את קרני השמש מכל צדדיו. עם זאת – בימים של שמש חזקה – כדאי להרחיק את העציץ מהשמש ולדאוג להצללה – על מנת שעליו לא ישרפו ויתייבשו. נקודות נוספות חשובות כשמגדלים צמחי תבלין בבית הן אדמה לחה באופן קבוע ואוורור של הצמחים, אך עם זהירות מפני רוחות חזקות.

 

גינה במרפסת

גינה במרפסת היא פתרון אידיאלי עבור אנשים שמתגוררים בבניינים רבי קומות, ורוצים ליהנות הן מהטעם והריח של צמחי התבלין והן מתחושה כפרית וביתית, על אף האורבניות שבמגורים בבניין גבוה. כמו במקרה של צמחי גינה בבית, גם כאן – הצמחים זקוקים לקרני שמש חמימות, אך יש להיזהר מפני שמש לוהטת או רוחות חזקות. בשל המשקל של העציצים, כדאי לחשוב על עציצים תלויים. מיכלי פלסטיק נחשבים לאידיאלים כי הם שומרים על לחות גבוהה, וכדאי לנקב אותם בתחתית על מנת לאפשר לעודפי מים לרדת ולא להציף את הצמחים.

 

גינה בחצר

גינה בחצר היא אולי הדרך הפשוטה ביותר לגידול של צמחי תבלין. ניתן לבחור בשתילה ישירות באדמה, או בכלים. דרך מקורית ויפה היא להשתמש בצמיגים ישנים ומהם ליצור ערוגה קטנה עם אדמה איכותית, קומפוסט וצמחי תבלין שאתם אוהבים. לחלופין, ניתן להשתמש בדרך הטבעית והמסורתית ביותר והיא איסוף של אבנים, אפשר חלוקי נחל, ויצירה של ערוגה קטנה בגינה, בתוכה ניתן לשתול את הצמחים.

 

התבלינים הפופולריים ביותר

בזיליקום - את הבזיליקום רצוי לשתול תחילת האביב. הוא זקוק לחשיפה רבה לשמש ולכן גם להשקיה מרובה. את הזריעה יש לעשות במרווח של 5 ס"מ בין הזרעים ובעומק של 2 ס"מ.

נענע - כמו צמחי תבלין אחרים, גם הנענע זקוקה לשמש ומים. מומלץ להניח את העציץ במרפסת, על אדן החלון או בגינה. האדמה צריכה להיות אוורירית ומנוקזת. את הנענע כדאי לשתול בנפרד מצמחים אחרים, כיוון שהשורשים שלה נוטים להתפשט ולהשתלט על צמחים אחרים.

רוזמרין – רוזמרין הוא צמח שדי קל לגדל בישראל. הוא רב שנתי ומסתגל היטב לתנאי השטח בישראל. מומלץ לשתות אותו בתחילת הסתיו או באביב, והוא זקוק לחשיפה גדולה לשמש. בגלל שיש לו נטייה לגדול ללא שליטה, כדאי לשתול אותו באדנית או באדמה תחומה. יתרון נוסף של הרוזמרין הוא החסכוניות שלו – הוא זקוק למעט מים. את הזרעים מומלץ לשתול במרווחים של 5 ס"מ.

זעתר – הזעתר הוא צמח מורכב לגידול עצמי, אך אם זה מצליח – זה ללא ספק טעים. הוא זקוק לשמש מלאה או חצי צל, ובהתאם לכך צורך מים רבים. התקופה המומלצת לשתילה היא בין הסתיו לאביב, והצמח גדל מהר. החיסרון העיקרי של הזעתר הוא היותו מתייבש מהר וללא התרעה – ועד שהוא נקלט, סיכויו למות הם גבוהים. לכן, חשוב לתת לו תשומת לב ולהשקות אותו לרוב.

טימין - או בשמו השני קורנית, רגיש לשמש ישירה, ועודף מים מזיק לו. לכן, הוא צריך שמש שהיא כמעט מלאה והשקיה בינונית. תקופה מומלצת לשתילה של הצמח היא בסתיו, בין החודשים ספטמבר נובמבר, וקצב הצמיחה שלו מהיר. ניתן לבחור בין שתילה של שתיל או של זרעים.

 

לסיכום, בין אם אתם מתכננים עיצוב גינת יוקרה, גינה קטנה כדאי לכם להקצות אזור אחד שיוקדש לתבלינים. מעבר לריח המשגע, תהינו מתוצרת ביתית טריה ומזינה.

freshspices