התחושה היא שלאט לאט, אנחנו הופכים להיות חכמים יותר ויותר. אחת הסיבות לתחושה הזו - בין אם היא נכונה או שגויה לחלוטין - נעוצה בהמצאות ובאביזרים הטכנולוגיים בהם אנחנו משתמשים דרך קבע. אם פעם זה היה הטלפון או המחשב, הרי שהיום מדובר במכשירים שהמילה 'חכם' מוטבעת עליהם.

הראשון הוא כמובן הסמארטפון (הטלפון החכם), מכשיר קטן ונוח אשר עושה בשבילנו הכל - מקבלה והוצאת שיחות ועד גלישה באינטרנט והחלפת מסרים מיידיים עם חברים, מכרים, עמיתים לעבודה וכו'. השני, והפחות מוכר עדיין כאן בישראל, הוא הסמארט טי.וי (Smart TV, טלוויזיה חכמה) שמתיימרת לעשות את אותה פעולה של הסמארטפון, אלא שהפעם זה יקרה בסלון שלנו.

הטלוויזיה החכמה היא למעשה טכנולוגיה שרבים מדברים עליה כבר מספר שנים, ורק כעת הופכת לממשית - כזו שנכנסת אט אט לבתים של כולנו. הרעיון ברור: אם אנחנו צופים בתכניות טלוויזיה דרך המסך הזה, למה שלא נגלוש דרכו באינטרנט, נדבר בעזרתו בסקייפ, נעשה קניות מקוונות ועוד שלל אפשרויות? היום זה קורה.

הסמארט טי.וי היא בעצם מסך טלוויזיה דק, כמו מסכי הטלוויזיה שיש היום כמעט בכל בית בישראל ובעולם המערבי, אשר כולל כמה תכונות נוספות שאין למסך הרגיל:

  • אפשרות לגלישה באינטרנט
  • שימוש באפליקציות
  • חיבור ליישומים חיצוניים (אשר קיים בנפח קטן יותר במסכים החדשים)
  • אפשרות לתפקד כמזרים מדיה (סטרימר)
  • שימוש בקבצים, כמו במחשב

ממש כמו בטלוויזיה ה'רגילה' שלנו, גם כאן מדובר במסך אשר מופעל בעזרת שלט רחוק, אלא שבמקרה הזה מדובר גם כן בטכנולוגיות מתקדמות יותר (ויש שיאמרו, מסובכות מעט יותר) כמו הפעלה בתנועה, במגע ועוד. כך או כך, אלו הטלוויזיות שבעתיד הלא רחוק אמורות להיות בכל בית.

איך לדעת איזו טלוויזיה חכמה לרכוש?

זו שאלת השאלות. שוק הטלוויזיות החכמות בישראל יחסית צעיר ומתפתח בקצב גבוה, אך הצרכנים עצמם לא תמיד יידעו מה לרכוש, אילו תכונות לחפש ועוד. לכן, ננסה כאן לענות על כמה מהסוגיות החשובות ביותר.

לפני שניגשים לקנייה, זכרו כמה דברים: ראשית, מוכר אשר מנסה לשווק בכוח טלוויזיה בטכנולוגית תלת מימד יהיה לא אמין, משום שבישראל עדיין אין מספיק ערוצים שעובדים בטכנולוגיה זו. במילים אחרות, אין בטכנולוגיה הזו צורך ממשי נכון לעכשיו. שנית, עליכם לשאול את עצמכם מה בדיוק אתם רוצים. ישנם מסכים חכמים אשר כוללים רק חלק מהתכונות שהוזכרו קודם לכן, והם יעלו פחות מהטלוויזיה החכמה בגרסתה המלאה. חישבו היטב מה מתאים לכם. וכעת, לדברים החשובים שיש לבדוק.

טלויזיה חכמה מבית סוני, דגם Sony 3D LED KDL-40EX720
טלויזיה חכמה מבית סוני, דגם Sony 3D LED KDL-40EX720

גם כאן יש אפליקציות. גם כאן יש דפדפן. גם כאן יש חיבור רשת

כאמור, טלוויזיה חכמה היא כזו שמאפשרת למשתמש בה לגלוש ברשת, להשתמש באפליקציות ולהפוך את השימוש לחכם, יותר, דינאמי יותר ואינטראקטיבי יותר. וכדי שזה יקרה, דרושות כאן כמה טכנולוגיות שחשוב לברר שקיימות בכלל בטלוויזיה המוצעת לכם, ולעמוד על טיבן.

הדבר החשוב ביותר הוא לדעת שלא כדאי להסתמך על הדפדפנים של היצרניות. הדפדפנים הללו בדרך כלל לא מותאמים משום מה למרחק הקלאסי ממסך הטלוויזיה, ולכן יהיו לא נוחים וידרשו מכם להתאמץ בכל פעם שתרצו לגלוש ברשת דרך הטלוויזיה. מה עושים? מבררים אילו אפליקציות קיימות בטלוויזיה הזו ואילו אפשר להוריד אליה. האפליקציות מותאמות בצורה טובה לסוג השימוש במסך ולכן הן המומלצות.

חשוב מאוד גם לברר כיצד פועל חיבור הרשת מהמסך. ישנם מסכים, ממש כמו הסמארטפונים, אשר כוללים מעין מודם פנימי שמאפשר חיבור אלחוטי לרשת. אחרים ידרשו חיבור חוטי או מקלט אינטרנט אשר מתחבר דרך אחת מכניסות ה-USB. בדקו היטב טרם הקנייה מהו סוג החיבור הקיים במסך בו אתם מתעניינים. כמו כן, וודאו שיש בו לפחות שתי כניסות USB, כדי שהכניסה המיועדת למקלט לא תהיה היחידה.

הקבצים אותם 'מכירה' הטלוויזיה שלכם

זה נשמע בנאלי וטבעי, אבל לא כל הטלוויזיות החכמות מכירות את כל סוגי הקבצים הקיימים. כך, אתם עלולים לגלות לאחר הקנייה שדווקא הקובץ של הסרט שרציתם להעביר מהמחשב לטלוויזיה אינו מוכר על ידה. כל זה מוציא את התוכן מההגדרה של טלוויזיה חכמה - ובמיוחד בכזו שתרצו להשתמש גם כסטרימר. לפני הקנייה, וודאו שהטלוויזיה תומכת בכל הקבצים האפשריים - או לפחות בכל אלו שאתם נוהים להשתמש בדרך כלל. הטלוויזיות המתקדמות ביותר לא צפויות 'לעשות בעיות' בעניין זה, אבל תמיד כדאי לבדוק.

עברית שפה קשה לפעמים

אחת הבעיות הגדולות של כל המכשירים הטכנולוגיים, מבחינתנו - האנשים אשר כותבים מימין לשמאל ומדברים בעברית - היא ההתאמה של המכשיר ה'זר' לשפה שלנו. וכמו בכל טכנולוגיה שנמצאת בשלבי התפתחות מואצים, גם כאן עדיין ישנם קשיי קליטה.

לכן, טלוויזיות חכמות רבות לא יציעו תמיכה בעברית, מה שיתבטא בהופעת סימנים לא מזוהים על המסך. גם בענייני אפליקציות אין עדיין בשורה של ממש ורק חברות מעטות מציעות אפליקציות כלשהן בשפת אבותינו.

המחירים

המחירים העכשוויים של מסכי הטלוויזיה הרגילים מגרדים את רף ה-2,000 ש"ח מלמטה, ברובם. בכל הנוגע לטלוויזיות חכמות, התמונה שונה כמובן. זו טכנולוגיה שנחשבת עדיין יקרה למדי ולכן המחירים גבוהים בהתאם.

כאמור, ישנה אפשרות לרכוש טלוויזיות חצי-חכמות, אשר לא כוללות את כל האפשרויות שמציעה טלוויזיה חכמה אמיתית. מסכים כאלו יעלו לרוב בין 3,500 ל-5,000 שקלים, בהתאם לכמות האפשרויות שכן קיימות בה. מי שלא מסתפק בחצי עבודה ורוצה את כל החבילה, יצטרך להיפרד מ-6,000 ש"ח לפחות, כאשר במקרים מסוימים המחיר עשוי לחצות גם את קו ה-10,000 ש"ח.

מה מציעות לנו החברות השונות?

כיום ישנן מספר חברות שכבר משווקות, במשך מספר שנים, טלוויזיות חכמות ומכניסות אליהן בכל פעם שיפורים אחרים. לדוגמא, רשת מוצרי החשמל טרקלין חשמל משווקת טלוויזיות חכמות עוד משנת 2012 ומציעה מגוון של דגמים מהיצרנים המובילים (קישור לקטלוג המוצרים שלהם).

לפניכם טבלה אשר סוקרת את תכונות הטלוויזיות החכמות הנפוצות בשוק:

תכונות סמסונג LG סוני פיליפס פנסוניק
דפדפן מלא מלא מלא מלא חלקי
רזולוציה עד p1080 עד p1080 עד p1080 עד p1080 עד p1080
מספר אפליקציות 260 148 כמה עשרות (עדיין בהתהוות) כמה עשרות מספר קטן
שלט דמי עכבר מחשב, דרך הסמארטפון הפעלה בתנועה או דמוי עכבר מחשב דמי עכבר מחשב, דרך הסמארטפון דמי עכבר מחשב, דרך הסמארטפון דמי עכבר מחשב, דרך הסמארטפון
עברית עברית מלאה, אפליקציית ynet תמיכה בכתוביות בעברית, אפליקציה אחת בלבד (וואלה) תמיכה מלאה בדפדפן בלבד אין, אם כי השפה מוצגת טוב בדפדפן אין
תוספות מיוחדות מנוע חיפוש פנימי ומקוון, נגן מובנה הקלטה (באמצעות הארד דיסק חיצוני) מסך ניווט בשליש התחתון, על רקע יישומים פתוחים סאבוופר בנוסף לרמקולים, עיצוב מיוחד מצלמת סקייפ, משקל והליכון המסתנכרנים עם המסך

הערה לסיום: חשוב לזכור שהשוק נמצא בהתפתחות מתמדת, כך שחלק מהנתונים עשויים להשתנות עם הזמן.

לקריאה נוספת: